събота, 26 юни 2010 г.

Неща за правене - Инициатива "Регистър на неправдите" - стъпка1

Идеята е да се старира един "регистър на неправдите" или база данни, ако щете, за се събере на едно място информация за неправдите и да избожда очите на отговорните за тях, не само когато се случи нещо и три дни/седмици след това, а всеки ден, всеки миг. Защото грешките трябва да се помнят, за да не се повтарят.
Регистърът следва да е базиран на софтуер с отворен код и да е с някой от различните видове свободни лицензи за съдържанието. Следва да може, да се разпространява от всеки и да може съответно да бъде стартиран на всеки сайт подкрепящ инициативата.
Следва да може всеки да добавя неправдите от своята гледна точка в базата данни, да коментира случая и отразяването му в медиите и евентуално да намира нови съмишлениеци, с които да се организира да направи нещо практическо по въпроса. Също като това, което се случи след акцията срещу читанка.инфо, но отворено и за неправдите извършвани срещу "по-грешни" люде, които не са толкова популярни и обичани, като хората от читанка.инфо.
Защото по-важни са виновниците за неправдите. Току виж се оказало, че за много неправди има едни и същи виновници и потърпевшите вземат че се обединят за да им противодействат. Съединението прави силата, казват някои. А дали е така ?

Относно евентуално претрупване със данни за неправди и евентуалните злоупотреби, може да се направи нещо като система за рейтинг на проблемите, която без да изтрива, да класира проблемите.

Също така може би трябва в един момент да се показват ограничен брой проблеми въведени от един потребител. Не повече от 1-2-3-5, най важните.

Форуми за преглед и идентифициране на дублиращи се неправди, доколкото въобще е възможно това, защото понякога дори да изглежда проблемът един има различни виждания за неговото правилно решаване.

Верификация на потребителите с кратка размяна на имейли с размяна на кратки мисли в свободен текст или пък препоръка от вече верифициран потребител - гарант. Без нужда от имена. Просто да се ограничи възможността един човек да се регистрира многократно и да злоупотребява със системата.

За роботизирания спам - верификация с картинка, а ако е необходимо със някакви елементарни логически въпроси.

В началото верочтно е добре да се прави всичко от човек/хора, които желаят да се занимават с това и имат доверието на ???? Ами в началото на който стартира проекта, а след това, на който допринася за него.

да се предвидят:
Секция най-нови въведени неправди
Секция неправди въведени от конкретент потребител
Сортиране по дата
Сортиране по етикети/категории
и т.н.

Трябва да се обмислят някои детайли по реализацията първо, да се намери подходящ хостинг и т.н., но се надявам, че до седмица-две ще е факт.
Да видим, дали ще е по силите ми, или ще остане само идея.

Идват ми разни идеи за имена като кривда.инфо (не че има особено значение името), възможна техническа реализация и с помощтта на GIT/CVS/SVN за статичното съдържание, MySQL за базата данни, PHP за обработка въвеждането на данни (не заради друго, ами защото имам някакви елементарни познания за тях). И разни други абревиатури, за които съм чел ми идват на ума.
Чудя се дали не може да се пригоди за целта и някоя готова трабъл тикет система или проджект мениджмънт система като mantis. Едно уики също е възможност. Дори с обикновен блог или форум може да се стартира, докато няма навалица и няма по добро решение. Това ще е спасителният пояс при първоначален провал за нещо по-подходящо.

Ако имате предложение, как да се реализира проекта по-добре, предлагайте, но имайте предвид, че поради моята неопитност в тази сфера, търся опростеност при рализацията.
Ако имате опит (за разлика от мен) и желание да реализирате сами нещо, което считате за по-добро, не се колебайте и действайте, съвсем не държа проекта да е стартиран от мен, да има признание или нещо подобно. Бих се радвал да съм просто един потребител на такъв проект.


Това се сещам за сега,
до скоро.

Няма коментари:

Публикуване на коментар